Handleiding fotoalbum

Home

U kunt door het album bladeren door links of rechts onder de foto's de tekst "volgend blad" of "vorig blad" aan te klikken. Het kan wel eens voorkomen dat ten gevolge van een lang bijschrift deze tekst niet te zien is. In zo'n geval moet u het blad even met het schuifje (rechts) naar boven schuiven. Als de beschrijving niet goed te lezen is kunt u deze m.b.v de linker muistoets markeren (met ingedrukte muistoets over de tekst gaan).

Door met de linker muistoets op een foto te klikken wordt de viewer geopend en kunt u de foto in groot formaat bekijken. Met de  blauwe navigatietoetsen rechtsboven (zie afbeelding rechts en verklaring hieronder) kunt u eveneens door het album bladeren.

<||   vorige foto
>    automatisch doorbladeren  ( veranderd bij aanklikken in || )
||     stoppen van automatisch doorbladeren  ( veranderd bij aanklikken in > )
||>   volgende foto 
X    terug naar albumblad met vier foto's

Beschrijving van de albums

Vanaf omstreeks 1860 werden de "carte de visite" erg populair. Het zijn fotoafdrukken op dun papier die door de fotograaf ter versteviging op een kartonnetje werden geplakt. Deze visitekaartjes met een formaat van 6 bij 10 cm werden in setjes van 6 tot 12 stuks gekocht. Niet alleen voor zichzelf, maar vooral om ze aan familie, vrienden en kennissen uit te delen. Ter bescherming zat er meestal een dun transparant schutblad voor, waarvan je soms de lijmresten aan de bovenrand van het karton nog kunt zien. Omstreeks 1870 ontstond de "photo de kabinet" met een formaat van 11 bij 16 cm om in het interieur te plaatsen. Om de foto's overzichtelijk te kunnen bewaren werden er speciale albums gemaakt met  zeer dikke kartonnen bladen met uitsparingen waar men de portretten in kon schuiven. Het zogenaamde familiealbum. Waarbij dient te worden opgemerkt dat er niet alleen foto's van familie maar ook van vrienden en kennissen in zitten. Doordat ten tijde van het ontstaan van zo'n album de eigenaar wel wist wie er op de foto's stonden werden er geen namen bijgezet. Soms is dit later met behulp van oudere nog levende familieleden alsnog gedaan, waarbij dan meestal de kennissen en verre familieleden niet meer van een naam konden worden voorzien.  

album de Groot

Dit is eigenlijk geen album maar een door mij samengestelde verzameling foto's van personen die de familienaam "de Groot" dragen en afstammen van Jacob Jans de Groot en Aaffijn Haykes Huisman. Van enkele nazaten zijn ook hun echtgenot(en) (es) opgenomen. Momenteel zijn er 52 van de 82 (8 generaties) de Grooten, foto's bekend. Doordat de familienaam pas in de Napoleontische tijd is ontstaan en alle nazaten bekend zijn, moet het mogelijk zijn om deze verzameling vrijwel compleet te krijgen.

album de Groot Noordhoff

Hierin zitten familie, vrienden en bekenden van mijn overgrootouders. Het album is van, voor 1897 toen de familie van Deen nog op de boerderij tegenover mijn overgrootouders Sibolt Heikes de Groot en Zwaantje Abels Venhuis woonde. Na 1897 kregen ze de eveneens in het album voorkomende Familie Boukema als buren.

Het bevat 67 foto's waarvan 22 onbekende personen.

In blauw familieleden, in rood buren, en in zwart de vrienden en bekenden van mijn overgrootouders.

album de Groot Bastiaans

Dit is het familiealbum van Abel de Groot en Auke Bastiaans, landbouwer te Beertsterhoogen. Het album is eigendom van hun kleindochter Eppien Aaffien Boelman, d.v. Luiken Aeisso Boelman en Zwaantje Grietje de Groot. Het album bevat 92 foto's, waarvan de laatst 25 los in het album zitten.

De onbekende dames 34 en 35 lijken op de onbekende dames 10 en 9 in het album Bastiaans Burema

album Bastiaans Burema

Dit is het familiealbum van Hanno Pauwels Bastiaans en Trientje Jans Burema, landbouwer te Beertsterhoogen, later opgevolgd door hun schoonzoon Abel de Groot. Het album is eigendom van hun achter-achterkleinzoon Otto Knottnerus te Zuidbroek. Het album bevat 53 foto's.

De onbekende dames 10 en 9 lijken op de onbekende dames 34 en 35 in het album de Groot Bastiaans      
 

album Boersma Doornbos

Dit is het familiealbum van Dirk Abe Boersma en Amelina Doornbos, landbouwer te Laskwerd (bij Appingedam), later opgevolgd door hun schoonzoon Sibolt Heiko de Groot. Het album is eigendom van hun kleinzoon Dirk Abe de Groot te Hinsdale (USA). Het album bevat 46 foto's.


album de Groot FockensDit fraaie fotoalbum (15 x 11,5 x 5 cm) stamt uit de beginperiode van de fotografie. De voor en achterzijde zal gemaakt zijn van Eboniet. Op de voorzijde staat in relief de st Isaac in st Petersburg en op de achterzijde twee verliefde duiven, omgeven door wijnranken en wijntrossen. Het album staat enigszins bol doordat de latere foto’s op dikker karton werden geplakt. Ten gevolge hiervan is de voorkant gescheurd en ontbreekt er een gedeelte. De oudste foto's zijn gemaakt in 1865 door C. Reinhardt in Winschoten en J.H. Egenbergen in Groningen. Het ontbrekende deel is m.b.v. Photoshop op bovenstaande foto door mij hersteld.  Het album bevat 44 foto’s en zal oorspronkelijk eigendom zijn geweest van Luitjen Jans de Groot 1833-1917 en Anna Fockens 1835-1891 wonende op de boerderij "De Olde Stoeve" in Nieuwolda. Momenteel is het album in bezit van hun achterkleindochter Jacoba Clara Maja Dallinga gehuwd met Otto Samuel Kramer. Otto Kramer heeft er voor gezorgd dat de geportretteerden zo veel mogelijk van een naam werden voorzien, door oudere familieleden hierna te vragen. Dankzij hem zijn er zo veel namen van de geportretteerden in de albums de Groot Fockens en Dallinga de Groot bekend geworden.


album Dallinga de Groot


Dit album bevat 110 foto’s en zal oorspronkelijk eigendom zijn geweest van Berend Dallinga 1867-1921 en Martje de Groot 1868-1936. Momenteel is het in bezit van hun kleindochter Jacoba Clara Maja Alsje Dallinga geh. met Otto Samuel Kramer.

album Lesterhuis Doornbos


Dit album bevat 88 foto’s en is oorspronkelijk eigendom geweest van Jacob Lesterhuis 1869-1955 & Jacobina Doornbos 1872-1955. Vervolgens van hun dochter Jacoba Regina Lesterhuis 1903-1986. Momenteel is het in bezit van hun kleindochter Jacoba Clara Maja Alsje Dallinga geh. met Otto Samuel Kramer.

album Kramer Blink


Dit album bevat 70 foto’s en is oorspronkelijk eigendom geweest van Derk Kramer 1841-1928 & Voelkelina Blink 1844-1887. Vervolgens van hun dochter Antje Kramer 1872-1969. Momenteel is het in bezit van hun kleinzoon Otto Samuel Kramer geh. met Jacoba Clara Maja Alsje Dallinga.

album Renken Snelter

Dit album bevat 76 foto’s en is oorspronkelijk eigendom geweest van Berend Renken en Aike Snelter.

 

album Thools Renken


Dit album bevat 57 foto’s en is oorspronkelijk eigendom geweest van Jans Thools en Geertje Renken.


album Starke Stikker

Album van Hemmo Reint Starke en Anna Alide Bouwine Stikker te Nieuw Beerta. De foto's zijn op chronologische volgorde van opname gerangschikt daar ze niet in een album, maar in een kartonnen doos werden bewaard. De familie Starke woonde (1916-1945) op de boerderij nr.44 (BB Beerta) tegenover Abel de Groot nr.43 (1896-1926) te Nieuw Beerta.

album Starke Jager

Album van Menso Jan Berend Starke en Roelfien Eppien Jager te Beerta en Winschoten. De foto's zijn op chronologische volgorde van opname gerangschikt daar ze niet in een album, maar in een kartonnen doos werden bewaard. De familie Starke woonde (1945-1985) op de boerderij nr.44 (BB Beerta).

Album Renken Hamster

Het album bevat 76 foto’s waarvan er 6 ontbreken en 5 los in het album zitten. Het zal oorspronkelijk van  het echtpaar Sypko Renken 1874-1941 en Herina Hamster 1877-1964  zijn geweest. Via dochter Tjaakje Renken 1905-2003 kwam het in bezit van haar nichtje Hermina Renken, dochter van Eltjo Renken 1909-1977 en Hillegje Hemmes. Hermien heeft samen met haar tante Tjaakje bij 23 foto’s een naam geschreven. Enkele foto’s hebben een aantekening op de achterkant waardoor we van 28 foto’s zeker weten wie het zijn. Van de overige onbekende personen konden nog een aantal, door vergelijking met foto’s uit andere albums, van een naam worden voorzien.

Album Molenaar Gastman

Fotoalbum van Herman Molenaar 1870-1924 en Geertruida Jantina Aletta Gastman 1871-1946 van hun kleindochter Hermanna Geertruida (Herma) Molenaar 1935- gescand door Jenny Wildeman Luppens en gerestaureerd door Jan Pieter de Groot

Albums Huizing Hamster

Foto's waarvan de naam van de geportretteerde was bijgeschreven uit een aantal albums van de voorouders van Jan Snelte Adriaan Huizing te Zuidlaren – gescand en gerestaureerd door Jan Pieter de Groot.


Albums Renken Gastman

Twee fotoalbum van Hermanna Geertruida (Herma) Molenaar 1935 betreffende de families Renken en Gastman - gescand door Jenny Wildeman Luppens en gerestaureerd door Jan Pieter de Groot

Home